Translate

Γκίνκο το δίλοβο (Gingko Biloba)


 Αν νομίζετε οτι αρχίζετε να... "τα χάνετε" και πως η μνήμη σας γίνεται ολοένα και πιο περήφανη, τότε αξίζει να κάνετε φίλο σας το γκίνγκο το δίλοβο γνωστό με το όνομα Gingko Biloba.

 Το 2009 είχα την τύχη να βρίσκομαι στη Πράγα, όπου για πρώτη φορά αντίκρισα το υπέροχο αυτό δένδρο. Παρακάτω θα δείτε από κοντά όχι μόνο τα όμορφα φύλλα του, αλλά και τα "φύλλα" που κρύβει μέσα από τις αναρίθμητες θεραπευτικές του ιδιότητες.

Εύχομαι να απολαύσετε τη  μοναδικότητά του.




 Η ιστορία του

Το όνομα Ginkgo προέρχεται από την κινεζική και, αργότερα, ομοίως ιαπωνική λέξη Ginkyo όπου <gin> σημαίνει ασημένιο και <kyo> βερύκοκο.Επομένως το όνομα Ginkgo θα μπορούσε να μεταφραστεί ως silver apricot, ασημένιο βερίκοκο, και δόθηκε εξαιτίας των καρπών του θηλυκού δέδρου που μοιάζουν με  μικρό βερίκοκο όταν ωριμάσουν ενώ ασημί χρώμα έχει το άνθος που βγαίνει πάνω στους καρπούς. 

Η γραφή του οφοίλεται σε λάθος του βοτανολόγου Engelbert Kaempfer. Το biloba προέρχεται από το φύλλο του φυτού, το οποίο έχει σχήμα βεντάλιας με μια εσοχή στο μέσον που είναι σαν να το χωρίζει σε δύο μέρη, σε δύο λοβούς. Έτσι bi-loba  σημαίνει two-lobed δηλαδή με δύο λοβούς.

Εκπληκτικό καμιά φορά πως μπορεί να αλλάξει ένα όνομα για χρόνια απλά με ένα ορθογραφικό λάθος.

Τα ονόματα που συναντώνται είναι αρκετά όμως αυτό με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνο  στην Κίνα το Κυng Sun Shu που σημαίνει Grandfather-Grandson tree δηλαδή το δένδρο του παππού και του εγγονού. Η ονομασία αυτή οφοίλεται στο γεγονός ότι μόνο τα ώριμα δένδρα παράγουν καρπούς, και που εάν ένας άνδρας φυτέψει ένα τέτοιο δένδρο τους καρπούς θα δεί ο εγγονός του.

Είναι κωνοφόρο, φυλλοβόλο  και  αειθαλές φθάνοντας και στο ύψος των 40 μέτρων. Είναι το μόνο μέλος από μια οικογένεια φυτών που εμφανίστηκαν περίπου 200εκατομύρια χρόνια πρίν.  Ο λόγος επιβίωσής του αλλά και χρήσης του είναι η ικανότητά του να ανθίσταται στα έντομα, τις νόσους και τη ρύπανση λόγω του μοναδικού μίγματος φαρμακολογικά ενεργών ουσιών που βρίσκονται στα φύλλα του. Η πρωιμότερη αναφορά του σαν θεραπευτικό μέσο αναγράφεται στο Chen Houng Pen Tsao το 2800π.Χ για το άσθμα και άλλα νοσήματα. Στην κινέζικη ιατρική χρησιμοποιούνται και οι σπόροι του φυτού΄(<bai guo>, ως βοηθητικά πέψης, για τη μείωση των τοξικών επιδράσεων του οινοπνέυματος, το άσθμα και το βήχα), ενώ στη Δυτική Ιατρική χρησιμοποιούνται τα φύλλα.

Χρήσεις με υψηλή τεκμηρίωση

Νόσος Alzheimer και άνοια αγγειακής αιτιολογίας [1,2,3]
Διαλείπουσα χωλότητα
Ήπια γνωσιακή δυσλειτουργία

Χρήσεις με σημαντικές ενδείξεις αποτελεσματικότητας

Στυτική δυσλειτουργία που οφοίλεται σε μειωμένη ροή αίματος στο πέος[4,5]
Νευροαισθητικές διαταραχές όπως ίλιγγοι,η  ναυτία και οι εμβοές των ώτων
Κατάθλιψη σε άτομα άνω των 50 ετών

Υπό διερέυνηση

Άσθμα, πολλαπλή σκλήρυνση, εμμηνόπαυση, γλαύκωμα, ημικρανία, αντιθρομβωτική δράση, φλεγμονώδη παθήσεις,υψοφοβία,αρτηριακή πίεση,ίλλιγγο.




Το εκχύλισμα των φύλλων περιέχει πολλά ενεργά συστατικά που χωρίζονται σε δύο βασικές ομαδές τα φλαβονοειδή και τα τερπένια. Τα πρώτα ξεπερνούν τα 40(όπως quercitin,kaempherol,isohamnetin) ενώ τα δεύτερα συμεριλαμβάνουν τα τα γκινκολίδια Α,Β και C. To 60% του εκχυλίσματος απορροφάται στο στομάχι και στο λεπτό έντερο. Το υπόλοιπο απορροφάται από το νευρικό, τον αδενικό ιστό και τους οφθαλμούς. 

Τα γλυκοσίδια των φλαβονοειδών επιδεικνύουν αντιοξειδωτικές ιδιώτητες, αναστέλλουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου. Τα τερπένια του gingko biloba με τη σειρά τους αναστέλλουν τη σύνδεση του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων(platelet activating factor) στον υποδοχέα της μεμβράνης. Η δράση του παράγοντα αυτου περιλαμβάνει την επαγωγή συσσώρευσης των αιμοπεταλίων, αλλά και την παραγωγή ελευθέρων ριζών οξυγόνου που οδηγεί σε αυξημένη μικροαγγειακή διαπερατότητα[3].


Πιο γνωστό όμως πρέπει να παραδεχτούμε οτι είναι για την χρήση του σε όσους έχουν προβλήματα με τη μνήμη. Αυτό θα δούμε παρακάτω. 



Στην άνοια...
Ο θάνατος πολλών νευρικών κυττάρων είναι η γενεσιουργός αιτία της νόσου Alzheimer. Το γήρας, κακή διατροφή και το στρές προκαλεί βλάβες στα μιτοχονδρια που είναι το ενεργειακό εργοστάσιο των κυττάρων.Οι ελευθερες ρίζες που παράγουν τα μιτοχόνδρια κατά την κυτταρική αναπνοή ενεργοποιούν να φαυλο κύκλο δυσλειτουργίας αναπνευστικών ενζύμων που σαν αποτέλεσμα έχει την επίσης δημιουργία ελευθέρων ριζών,δίνοντας έτσι μια ημερομηνία λήξης στα μιτοχόνδρια αυτά και κατ’επέκταση στα κύτταρα. Σημαντική μελέτη δημοσιευμένη στο JAMA [6] σχεδιασμένη και εγκεκριμένη απο το Harvard και του New York Institute for Medical Research έδειξε ότι ασθενείς που έλαβαν 120mg ημερησίως για διάστημα ενός έτους έιχαν καταπληκτικά αποτελέσματα ενισχύοντας την απόδειξη για τη χρήση του βοτάνου στη νόσο Alzheimer. Οχι μόνο σταθεροποίησε τη νόσο αλλά οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις της πνευματικής λειτουργίας στο 64% των ασθενών χωρίς να παρατηρηθούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Πλέον προτείνεται επίσημα από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Harvard στη συμπτωματική αντιμετώπιση της ήπιας γνωσιακής δυσλειτουργίας και των ελαφράς εώς μέτριας βαρύτητας ανοϊκών συνδρόμων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοπαθούς εκφυλιστικής(Αlzheimers Disease) και της αγγεακής άνοιας ή των μικτών μορφών.

Στην ενίσχυση μνήμης...
Με βάση τις μελέτες και στα υγιή άτομα φαίνεται το βότανο να βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης άμεσα και αποτελεσματικά με δοσο-εξαρτώμενο τρόπο στα 120mg σε ηλικίες 50-59ετών ενώ στην ίδια δόση, με χρόνια χορήγηση διαρκείας 52 εβδομάδων  διαπιστώνεται ευνοϊκή δράση στο σύνολο των νοητικών λειτουργιών, υγιείς ηλικίας 18-41 ετών.

Στη διαλείπουσα χωλότητα...
Είναι μια όσος που εμφανίζεται σε άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένους που χαρακτηρίζεται από πόνο στα πόδια μετά από περπάτημα σε άλλοτε άλλη απόσταση.Ο πόνος εξαλείφεται με την ανάπαυση. Τα φάρμακα έχουν περιορισμένη δράση στον πόνο αυτό. Σε έρευνα με εικονικό φάρμακο το Ginkgo biloba υπερέχει στατιστικώς σημαντικά στην αύξηση της απόστασης που μπορεί να διανυθεί δίχως πόνο[7].

Στις εμβοές ώτων
Οι μελέτες είναι περιορισμένες αλλά υπάρχει ,έστω και μικρή, αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του βοτάνου) [8] και αξίζει να δοκιμάζεται αφού υπάρχει ανυπαρξία φαρμακευτικών παραγόντων για τη νόσο(tinnitus).



Στην κατάθλιψη...
Σε ασθενείς ελαφριάς-μέτριας βαρύτητας ανοϊκών συνδρόμων χρησιμοποιήθηκε το βότανο σε δοσολογία 3x80mg  παρράλληλα με την υπάρχουσα αντικαταθλιπτική αγωγή τους(στην οποια δεν ανταποκρινόνταν). Παρατηρήθηκαν ποσοστά ύφεσης στο τέλος των 8 εβδομάδων που σημαίνει ότι το βότανο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με αντικαταθλιπτικά για να ενισχύσει  την αποτελεσματικότητά τους σε ασθενείς άνω των 50 ετών[9].

Σε άλλες παθήσεις...
Το βότανο προτείνεται για την αντιμετώπιση νευροαισθητηριακών διαταραχών του αιθουσαίου συστήματος, όπως η χρόνια ζάλη, ο ίλλιγγος, οι εμβοές, η ιδιοπαθής απώλεια ακοής και ο νυσταγμός. Προτείνεται επίσης και για άλλα παραμφερή νοσήματα όπως η ισχαιμία, η και την εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς. Η δράση του βοτάνου αποδίδεται σε  αγγειορυθμιστική δράση. Αρκετοί εναλλακτικοί θεραπευτές το χρησιμοποιούν και σε συνδυασμό με το Feverfew(Tανάκητο,Τανατσέτο) για την αντιμετώπιση των κρίσεων ημικρανίας. 

























Δοσολογία
120-240mg σε 2-3 δόσεις ημερησίως.Για το υγρό εκχύλισμα 1:1, 0.5ml τρείς φορές ημερησίως.


Αντενδείξεις- Προειδοποιήσεις

Υψηλές δόσεις μπορεί να μειώσουν την αποτελεσμάτικότητα σπασμολυτικών θεραπειών σε ασθενείς με καρπαμαζεπίνη ή βαλπροϊκό οξύ.
Το βότανο έχει αντιπηκτικές ιδιότητες,συνεπώς δεν πρέπει να συγχορηγήται με αντιπηκτικά όπως ασπιρίνη,κλοπιδογρέλη,διπρυδαμόλη,ηπαρίνη,τικλοπιδίνη ή βαρφαρίνη.
Με προσοχή στους αναστολείς μονοαμινοξειδάσης (MAOIs)
Mε προσοχή σε συγχορήγηση με διουρητικά.
Υπήρξε ασθενής με τραζοδόνη που με την χορήγηση του βοτάνου έπεσε σε κόμα.


                                                        Ginkgo με φόντο την πόλη της Πράγας

1.Le Bars PL, et al, Influence of the severity of cognitive impairment on the effect of Gingko Biloba EGb 761 in Alzheimer’s disease.Neuropsychobiology 2002:45:19-26
2.Massey AJ. Effectivenes of Ginko Biloba in memory disorders.J Pharm Pract 1999: 12: 217-224
3 G Ramalanjaona. Ginkgo Biloba for memory enhancement : an update. Alternative medicine Alert 2003, Vol.6, January,pp. 1-5
4.R.Sikora, et al. Ginkgo Biloba extract in the Therapy of Erectile Dysfunction. Journal of Urology 141(1989):188A
5. M. Sohn and R.Sikora. Ginkgo Biloba extract in the therapy of Erectile Dysfunction. J sex Educ Ther (1991): 53-61
6.  P.L Le Bars et al. A Placebo- Controlled, Double blind, Randomized Trial of an extract of Ginkgo Biloba for Dementia. JAMA 278 (1997): 1327-32
7. Pittler MH, Ernst E.Ginkgo Biloba extract for the treatment of intermittent claudication: a meta-analysis of randomized  trials. Am J Med 2000; 108:276-281
8. Ernst e, Stevinson C. ginkgo biloba for tinnitus: a review. Clin Otolaryngol 1999;24:164-7
9.Η. Schubert and P.Halama. Depressive Episode primarily Unresponsive to Therapy in Elderly Patients. Efficacy in Ginkgo Biloba in combination with Antidepressants. Geriatr Forsch 3(1993): 45-

Συμβουλευτείτε τον ιατρό σας εάν βρίσκεστε σε οποιαδήποτε αγωγή πρίν δοκιμάσετε οτιδήποτε από τα παραπάνω.

Aκολουθήστε τη παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.