Translate

Τα πλατανάκια


Στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μόνο λίγα λεπτά μετά το Πανόραμα υπάρχει ένας πνεύμονας αναψυχής. Δεν είναι άλλος από τα μαγευτικά πλατανάκια.
Κρυφός προορισμός, κτυπημένος από το σύγχρονο τρόπο ζωής, την ευκολία του καφέ και τις απαιτητικές αποδράσεις.

Κραυγάζει καθημερινά καλώντας τους κατοίκους, με τα πλούσια πλατάνια, τα έλατα, τα κυπαρίσσια και άλλα μέσα που διαθέτει. Με το τρεχούμενο νερό να μεταφέρει τα μηνύματά τους ώς το φράγμα της Θέρμης.


Με το σακίδιο στη πλάτη, και φύγαμε ήταν η εντολή. 

Παραδοσιακή συνταγή :
Το θερμός με φρέσκο φασκόμηλο, παγουράκι για το νερό, ένα μπαστουνάκι και όρεξη για δράση και περιπέτεια στην αγκαλιά της φύσης. 

Κάθε βήμα και μια πορεία στο άγνωστο, χωρίς ιδιαίτερο προορισμό. Αφετηρία, οι πολυάσχολες ζωές μας και στόχος η συνύπαρξη του τοπίου με την ανήσυχη μας φύση.

Μια ιδιαίτερη πρόκληση στις απαιτητικές μας ημέρες, όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική. Ένα ρούχο που φοριέται χωράει σε όλους όσους αναζητούν την ελευθερία.


Τα Πλατανάκια ακολουθούν  το ρεύμα του Βαθύλακου. Βρίσκεται μεταξύ ορίων του Δήμου Πανοράματος και Θέρμης. Ένας άγνωστος για πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης βιότοπος σε μια οικοτουριστική διαδρομή που φτάνει τα 9,3 χιλιόμετρα. 


Το βαθιά πολωμένο φως του ουρανού, παντρεύεται για λίγα λεπτά με το ατάραχα νερά χωρίς να φλυαρεί.

Η σιωπή του μια ενθύμηση στο πόσο γαλήνιοι μπορούμε να είμαστε και πόσο πραγματικά οι έγνοιες μας ταράζουν τα ειρηνικά ύδατα της ύπαρξής μας.






Μόνος ήχος το ρυάκι και ο μονόλογός του...


Το παιχνίδι των αντανακλάσεων είναι πιστός συνοδοιπόρος σε όλη τη διαδρομή...


Ο τόπος συνδυάζει αρμονικά τα στοιχεία της γης του νερού και του αέρα.


Καταπιεσμένες δημιουργικές εκφράσεις θα δείτε πάνω σε βράχια, που δέχονται αδιαμαρτύρητα την παράβαση και τον πόνο κάποιου  περαστικού καλλιτέχνη.



Τα πλατάνια είναι ένα ισχυρό τονωτικό για την τεμπελιά και τη χαλάρωση. Ακριβώς οτι χρειάζεται ο καθένας μας ύστερα από την καθημερινή φόρτιση. Ιδανικό να αφήσουμε αυτό το Νου, να ηρεμήσει από το πλήθος ερεθισμάτων, και να ξαπλώσει για λίγο στο απαλό στρώμμα από τα φύλλα του υπέροχου αυτού δέντρου.


Κοπρίνος ο κομήτης το όνομα του μανιταριού που θα σας χαιρετήσει αρκετές φορές στα πλατανάκια.

Προσοχή: δεν είναι όλα τα μανιτάρια βρώσιμα. αποφύγετε να τα αγγίζετε ή να τα κόβετε εαν δεν είστε απόλυτα σίγουροι για τις ιδιότητές του




Οι περιπατητικές επιλογές ποικίλουν και βραβεύουν κάθε διαδρομή που θα επιλέξετε.


Στην κορυφή του λόφου πέρα από τη θέα θα απολαύσετε μια συναυλία από τις πεινασμένες μέλισσες.






Φύλλα ξεραμένα ταξιδεύουν χωρίς προορισμό, χωρίς επιθυμίες.
Ακολουθούν απλά τη ροή του νερού...


Οι αναποφάσιστοι θα δυσκολευτούν μιας και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μια "καλή θέση" σε αυτό το θέατρο της φύσης. 



Με την ευκαιρία του χώρου ίσως είναι συνετό  να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες θεραπευτικές πληροφορίες για το υπέροχο αυτό δένδρο. 

Βράζοντας τα τρυφερά του φύλλα με κρασί αλλά και χρησιμοποιώντας το σαν κατάπλασμα μπορεί να προκαλέσει συστολή στην καταρροή των ματιών, ανακουφίζοντας έτσι πρηξίματα και φλεγμονές. Αν βράσετε το φλοιό του δένδρου με ξύδι μπορείτε να κάνετε πλύσεις στο στόμα για τον πονόδοντο. Αν πιείτε τις  χλωρές του μπάλες με κρασί μπορεί να δείτε ανακούφιση από δάγκωμα ερπετών, και στα εγκαύματα όταν τα απαλείψετε με λίπος.Ιδιαίτερη προσοχή στο χνούδι των φύλλων και στα σφαιρίδια γιατί μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στην όραση και στην ακοή, αν πέσουν στα μάτια ή τα αυτιά. (*)


Προσοχή: Όπως ισχύει με οποιοδήποτε βότανο ή συμπλήρωμα διατροφής, μην κάνετε χρήση εάν βρίσκεστε σε φαρμακευτική αγωγή και/ή δίχως να συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας.. 





Μάταιο κρυφτούλι με τον ήλιο...


Η μαγεία των αισθήσεων ... πηγή των ψευδαισθήσεων...



Μερικά ακόμη ξεραμένα φύλλα.
Απόηχος μιας στιγμής στο άπειρο του χρόνου...


Ένας ακόμη περίπατος πηγαίνει να ξεκουραστεί...



Ξαποστάζωντας σε ένα πλατανόστρωμα και παρέα με ένα χαμόγελο και ένα ζεστό φασκόμηλο,
έρχεται μια όμορφη ιστορία να σκεπάσει τη στιγμή. Είναι εκείνη του Νασρεντίν (δικού μας Χότζα) που ταιριάζει απόλυτα στο τοπίο και τη θέση που κατέχει τόσο στην περιοχή όσο και στη ζωή μας.




Ο Νασρεντίν ενώ ήταν καβάλα στο γαϊδουράκι του, προσπερνά ένα συχωριανό, που τον ρωτά.
-Νασρεντίιιινννν..., που πας?
-Ψάχνω το γαϊδαροοοό μου!

Τα πλατανάκια λοιπόν είναι οι κρυφές ευκαιρίες για γαλήνη και ισορροπία, που ενώ είναι δίπλα μας, εμείς τις αγνοούμε. 

Επεκτείνοντας το φαινόμενο αυτό στον ανθρώπινο ψυχισμό και στη συμπεριφορά μας,
αναζητούμε τη γαλήνη έξω από εμάς,
ενώ μπορούμε να τη βρούμε μέσα μας.

Ας είναι κάθε τέτοιος περίπατος, ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον ξεχασμένο μας Εαυτό.




Aκολουθήστε τα βήματα της παρέα μας με ένα Like στο Facebook ή αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω. Η γνώμη σας μετράει.


πηγές :

(*) Διοσκουρίδης : Περι ύλης ιατρικής τόμος Α΄